Így zajlott a villanybojler kaland a zeneiskolában

Ki gondolná, hogy egy zeneiskolában mennyi minden megtörténhet! Én nem gondoltam, mikor ide kerültem, hogy ennyi kihívással fogok találkozni, de mégis így lett. Persze, nem bánom, mert az ember mindenből tanul, de egyes gondok nélkül nagyon is el tudnám képzelni a napomat.

Most biztosan azt gondolod kedves olvasóm, hogy a gyerekek tanításával kapcsolatos kihívásaimat készülök ecsetelgetni, de ez nem így van. Mindig is tanár szerettem volna lenni, és a zenéhez való kötődésem is egészen kis koromban kialakult, így nem volt kérdés, hogy a zenetanítást fogom választani pályámul, és magának a folyamatnak minden velejárójával és esetleges nehézségével tisztában voltam.

Az igazi kihívás tehát nem ebből adódott, hanem abból, amikor egy szép keddi reggelen, az egyik tanítványom sikítva rohant ki a mosdóból, miszerint nagyon fura hangokat ad a bojler. Hirtelen nem tudtam, mi tévő legyek, bevallom, én is nagyon megijedtem. Alapból is fenntartásaim vannak a gázzal szemben, de mikor durrog, füstöl, az már biztosan nem jelent jót, így gyorsan riasztottam a karbantartót, hogy intézkedjen. Eddig rendben is voltunk, lekapcsolta a szerkezetet, de mivel másnap szabadságra ment, meghagyta nekem, hogy a csütörtök folyamán fogadjam a bojler szerelőt, és vezényeljem le a javítási folyamatot. Egyáltalán nem értek az effajta szerkezekhez, így kétségbeesésemben felhívtam apámat, adjon tanácsot, mire figyeljek oda. Ő egyértelműen azt mondta, hogy azt a bojlert le kell cserélni egy villannyal működőre, mert egyáltalán nem biztonságos egy gyerekekkel teli épületben gázbojlert használni. Nem voltam benne biztos, hogy az iskolának van erre kerete, de hosszas utánajárás után elintéztem, hogy biztosítsanak tőkét ehhez a korszerűsítéshez!

Másnap megérkezett a szerelő, de mivel ő a gázbojlerek specialistája, így csak annyit tudtam tőle kérni, hogy szerelje le a régi készüléket. Ez rendben meg is történt. Ez után kellett szereznem egy szakembert, aki fel tudja szerelni nekünk a megfelelő villanybojlert. Nem mondom, hogy ez egy egyszerű feladat volt. Sőt, kifejezetten komplikált. Szörnyen kevés szakember van, akikből lehet válogatni, és mint kiderült, az a kevés sem feltétlenül jó.

Az első „versenyző” hozott egy bojlert nekünk, fel is rakta a helyére, csak éppen a víz nem melegedett. Akár mit is csinált, nem akar megfelelően üzemelni a szerkezet, így a felénél feladta, otthagyott csapot-papot és elment. Nem akartam elhinni, hogy ilyen megtörténhet.

Hívtam egy másik szerelőt, ő beüzemelte a bojlert, jónak tűnt, két napig működött is, majd két nap után bemondta az unalmast újra. felhívtam, hogy nem igazán van rendben a dolog, de lerázott annyival, hogy mikor ő elment, még jó volt, biztosan mi tettük tönkre, így legyen ez a mi bajunk. Szóval vele is jól ráfaragtam.

Teljes tanácstalanságba kerültem. Tudtam, hogy szereznem kell valakit, aki megoldja nekünk a dolgot, de ezek szerint nem is olyan egyszerű feladat ez a villanybojler javítás, és ha megint kihívok valakit, de rossz munkát végez, arra már nem marad az iskolának pénze, hogy azt is helyrehozzuk.

Nem volt jobb ötletem, kiírtam a közösségi oldalamra, hogy van-e valakinek megbízható villanybojler szerelője. Óriási szerencsémre, egy volt osztálytársam jelentkezett, hogy ő nagyon jó és megbízható szerelő csapatot ismer, meg is adta a számukat. Kezességet vállalt a munkájukért, így kicsit magabiztosabban, de még azért mindig egy kicsit félve hívtam fel őket.

Nem hittem a fülemnek, mikor azt mondták a telefonba, hogy még az nap délután eljönnek, és megnézik a rossz bojlerünket. Az eddigi tapasztalatokra alapozva arra számítottam, hogy legalább két nap lesz, mire rá tudnak nézni, de ők azonnal jöttek.

Mikor megérkezett a szerelő, már első benyomásra is sokkal szimpatikusabb volt, mint az eddigiek. Kedvesen üdvözölt, megkérdezte, hol találja a bojlert, amit javítani kell, és azonnal neki is látott a munkálatoknak. Szakszerűen megvizsgálta a szerkezetet, és közben még nekem is elmagyarázta, hogy éppen mit néz, mire gyanakszik, mi lehet a baj.

Nem több, mint egy óra alatt megfejtette, hogy mi a probléma, és orvosolta is, szépen simán jött a meleg víz a csapból. Nem tudom szavakkal leírni a hálát, amit éreztem. Az egyetlen, pici ideg még azért volt a gyomromban, hogy nehogy pár nap múlva derüljön ki, mint a múltkor, hogy még sincsen rendben valami, de megnyugtatott, hogy nem kell félnem, ha bármilyen rendellenességet tapasztalok, ugyan ilyen gyorsan itt fog teremni, és meg fogja oldani nekem. Végül a javítás ára is sokkal szolidabb összeg volt, mint amire számítottam, vagy amit eddig tapasztaltam, bár ennek az embernek a magasabb díjat is szívesen kifizettem volna, de nyilván nem a saját, hanem az iskola pénzével gazdálkodom.

Szerencsére azóta nincsen probléma a készülékkel, csinálja szépen a dolgát, ahogyan azt a szerelő megígérte. Ennek ellenére, azóta egyszer felhívott, hogy érdeklődjön, minden rendben van-e, ez szintén borzasztóan jól esett.

Mikor a gondnok visszajött, nem győzött ámulni és bámulni, hogy micsoda változás történt, és amikor elmeséltem neki a kalandos villanybojler javítás történetét, komolyan mondom, a szívéhez kapott. Őt is azért szeretem, mert nagyon becsületes ember és szívén viseli az iskola minden szegletének sorsát. Örülök, hogy találtam végül egy olyan szerelőt, aki hasonló hozzáállással végzi a munkáját. És azt hiszem, én sem vallottam kudarcot elhivatottságban, hiszen levezényeltem egy bojlerszerelést, zongoratanárként.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.