Lehet, hogy pályát tévesztettem, inkább hangszerárus leszek

A zongoravásárlás nem egy mindennapos dolog, így ritka, hogy valaki ebben rutint szerez. Azonban ha valaki jól ismeri a hangszert és annak minden fortélyát, máris eggyel szakszerűbben áll neki a vásárlásnak vagy épp eladásnak. Ahogy fiatal zenész koromban én is mindig a tanáraimtól kértem segítséget, hogy milyen hangszerbe érdemes beruházni, úgy mostanra én adok tanácsot ismerősöknek, kollégáknak, tanítványoknak, vagyis gyakorlatilag bárkinek a témában.

Így alakult, hogy egy ismerős révén jött a megkeresés: segítsek eladni a nagymamától örökölt hangszert. Nem tudták, milyen állapotban van, mennyit érdemes kérni érte, szükséges-e egy felújítás mielőtt áruba bocsátják. Azt sem tudták a zongora tulajdonosai, hogy hol, hogyan hirdessék a portékát, kinek célozzák a hirdetést.

Már többször használtam ilyesmi célokra apróhirdetéses oldalt, a használt hangszerek ott mennek a legjobban. A gyűjtők itt is megtalálják, a magánszemélyek pedig nem olyan bizalmatlanok, ha a hirdetés elég személyesre sikerül. A kedvenc ilyen oldalam a nextapro.hu, mert itt ingyenes hirdetés feladás van.

Azért is jó az apróhirdetés, mert tényleg sosem lehet tudni, kinek mire van épp szüksége, és egy oldalon belül megtalálható régi, új, használt, eredeti, márkás, olcsó, minden, amit csak el lehet képzelni. Találtam én már itt bőgőhúrt áron alul, ami aztán elég jól szuperált, és olyan is volt, hogy egy igen ritka kottát sikerült eredeti, jogtiszta formában megszerezni. Ugyanígy találhatott rá az én feleslegessé vált lemezeimre az a vásárló, aki nem elég, hogy az összeset megvette, de még külön üzenetben érdeklődött, hogy nincs-e még több zenei jellegű holmi, amitől megválnék, mert szerinte elég hasonló az ízlésünk. (Volt, de annak már inkább eszmei értéke volt. A lemezeket sem volt könnyű döntés eladni.)

Végül úgy döntöttünk, nem újítjuk fel a hangszert, mert egy felújításra váró darabot olcsón meg lehet hirdetni, és a vásárló számára tiszta, hogy milyen költségek terhelik majd őt, ha szép állapotú, használható zongorát szeretne magának. Egy gyors portalanítást követően készítettünk pár viszonylag művészire sikeredett képet a hangszerről. A hirdetést jobb híján a Sport, hobbi, szabadidő kategóriába töltöttük fel, ezen belül találtunk ilyet, hogy Hangszerek és kiegészítők. Bár eredetileg a zongoraszéket a hangszer mellé akartuk adni, végül a kategória láttán jött az ötlet, hogy azt külön áruljuk a hangszer kiegészítőjeként. Ezzel elég jól jártunk, mert a szék egyébként is sokkal jobb állapotban volt, hamar lecsaptak rá és elég jó áron kelt el. Szerencse, hogy a nextapro.hu felépítése ilyen tudatos, olyanokra is gondolnak, ami a hirdetőnek talán eszébe sem jutna. Ráadásul kapóra jött, hogy ingyenes a hirdetés feladás, mert így nem került többe két külön hirdetést elindítani, mint egyben az egészet.

Az antik zongorát végül valóban egy gyűjtő vásárolta meg, aki szintén elég jó árat fizetett érte. Az ismerőseim annyira boldogok voltak a gyors bevételtől, hogy a megbeszélt jutalékon felül egy kis ajándékkal is kedveskedtek: a nagymama holmijai közül előkerült néhány régi kotta, igazi sárguló szélű papíron. Ennél jobbat ki sem találhattak volna, már töltöm is őket a nextapro.hu-ra.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.