Otthagytam a zenélést

padlófűtés ár

Nagyjából 4 éves lehettem, amikor először nagyapám kezembe nyomta a dobverőket. Püföltem én mindent, amit lehetett. 8 évesen már zongorázni tanultam, 13 évesen koromban pedig szaxofonozni kezdtem. Amikor betöltöttem a tizenhetet, már az éneklés érdekelt, úgyhogy elkezdtem képezni a hangomat is.

Kezdetben kórusba jártam, és mellette magántanárhoz, majd később az érettségi után zenesuliba kerültem ének szakra. Mivel megvolt a kellő zenetörténeti, zeneelméleti tudásom, illetve tapasztalatom, sokkal könnyebben elvégeztem, újat nem nagyon tudtak már mutatni ennyi évvel a hátam mögött. Elgondolkoztam a konzervatóriumon is, illetve a zeneművészeti egyetemen, de szerettem volna egy “polgári szakmát”, mert nem tudtam elképzelni, hogy végül tanárként kössek ki az egyetemen ha nem tudok teljes állásban zenélni, és megkeseredve húzzam ki a maradék éveimet a nyugdíjig.


A marketing igen kedvező iránynak bizonyult továbbtanulási szempontból, mert érdekelt, és össze lehetett kötni a zenéléssel. Mivel minden zenekar egy vállalkozás, jobb, ha tisztában van valaki ezzel a részével is. Két évet kijártam az alapképzésből., de történt egy nagy törés az életemben, aminek következtében teljesen megváltoztam, és átértékeltem a céljaimat.
Időközben szétment az a zenekarom is, ami akkorra már négy éves volt, mert éreztem, hogy azok az emberek, akikkel egykoron jól éreztem magam, mára már teljesen mások hozzám képest. Mindannyian megváltoztunk, és már csak az emlékek kötöttek össze minket, semmi más – ez viszont nem volt elég a közös munkához. Sajnáltuk, mert épp megtérülni látszódott az a sok évnyi energia, amit belefektettünk; kezdett felfelé ívelni a bandánk a ranglétrán, de beláttuk, hogy abba kell hagyni. Szóval feloszlottunk. Megsirattuk, de még most is jóban vagyunk – hál’ istennek, nem ment a barátságunk kárára semmi.


Ezután fél év szünet következett. Magammal kellett foglalkoznom. Otthagytam az egyetemet is, elköltöztem otthonról, életmódot váltottam, és már más értékeket tartottam fontosnak, mint az előtt.
Átmenetileg segédmunkákat vállaltam, hogy el tudjam tartani magam, és közben igyekeztem kitalálni, hogy mit kezdjek magammal, hiszen a zenei végzettségemen kívül nem volt semmi más papírom. Csurrant-cseppent ugyan némi hakni munka, de bőven kevés volt ahhoz, hogy kifizessem az albérletet, egyek, igyak, és talán szórakozzak is egy kicsit.
Egy cél lebegett a szemem előtt – bármi, amiben innentől kezdve belefogok, mindenképpen jó célt szolgáljon, ne használjon ki másokat, és legyen maximálisan természetbarát.
Egy olyan céghez kerültem alkalmi fizikai munkásként, akik költöztetnek, és lakásokat újítanak fel. Mivel hiány volt ebben a szakmában a munkaerőt tekintve, és nem volt egy hatalmas rocket science kifesteni a szobákat, besegíteni a pakolásban, a burkolásban, és egyebekben, simán felvettek, és még csak nem is fizettek rosszul. Nagypapámmal sokat barkácsoltunk anno, amikor kicsi voltam, és otthon is segítettem minden csapot megszerelni, bekötni a kábeleket, meg ilyesmik, úgyhogy nem ijedtem meg egyáltalán a feladatoktól.


Már fél éve dolgoztam alkalmi munkásként, amikor az egyik megrendelő lakásába padlófűtést szereltek be egy másik cég szakemberei. Jól elbratyizgattunk, meséltek sokat az Elektromos Fűtés Kft.-ről, és úgy amblokk az elektromos fűtési rendszerekről, hogy hogyan működnek, és milyen állomásai vannak a kivitelezésnek.
Az egyik legfontosabb például, hogy az elektromos padlófűtés kivitelezését szakértőkre bízzák: nem csak azért, mert így lehet biztosítani a rendszer hatékonyságát és biztonságát, hanem azért is, mert csak ebben az esetben élhetnek a megrendelők az AHT fűtőszőnyegekre járó 15 éves garanciával.
Ha megfelelően vannak lefektetve és bekötve a fűtőszőnyegek, akkor egyébként gyakorlatilag nem tudnak meghibásodni, mert elképesztő strapabíróságuk van. Ezeket a rendszereket általában kiegészítő fűtésként is szokták használni, de akár a teljes otthoni fűtést is rábízhatjuk, mert az AHT termékei mindkét feladatra tökéletesen alkalmasak. Egy helyszíni felmérést követően felmérik a beépíteni kívánt területet, majd ahhoz mérten megtervezik a rendszert. Nem mindenhova kell fűtőszőnyeg – a nem mozdítható bútorok, vagy a fix helyűek alá például értelemszerűen felesleges. Ezek a fűtőszőnyegek alapvetően 0.5 és 1 méter széles darabokban érhetőek el, különböző hosszúsággal – ezekben fut végig 1 db amorf fűtőszál. Ezeket nem lehet “méretre vágni”, mert megszakítanánk a folytonosságukat, de nem is kell befedjék az egész padló területét, elegendő, ha mindössze 80%-a alatt van fűtőszőnyeg, hiszen bőven fel tudják fűteni az egész helyiséget átlagos hőszigetelés mellett.

Egy elektromos padlófűtés szerelése gyorsan, megbízhatóan, profi szakemberekkel történik, mint ahogy arról én is megbizonyosodtam. Egy építés, vagy felújítás alatt ház, vagy lakás esetében az elektromos padlófűtés beszerelése is egyszerűbb, hiszen az AHT megoldásainak köszönhetően szinte bármilyen sík felületre lehet rögzíteni a fűtőszőnyegeket, így a puszta szerelőbeton is elég lehet. Nehezebb a helyzet, ha már egy kész épületben kell megoldani a beszerelést, de természetesen ez sem lehetetlen a feladat, csak fel kell szedni a burkolatot, vagy a meglévő tetejére kerül a fűtőszőnyeg, és arra még rá egy plusz burkolat réteg – mint ahogy abban a lakásban is történt, ahol dolgoztam. A szerelők minden esetben előkészített terepre érkeznek, hogy azonnal meg tudják kezdeni a munkát. A szobák üresek, és a burkolat fel van szedve – amennyiben nem újabb réteg kerül majd fel. Az újraburkolást már nem vállalják értelem szerűen, de minket is elláttak hasznos információkkal és tudnivalókkal a padlófűtés feletti alkalmas, illetve alkalmatlan burkolóanyag fajtákat illetően.

Minden projekt esetében rendkívül fontos – szinte alapvető – a folyamatos kapcsolattartás, a tulajdonos a beszerelőkkel, és a házon dolgozó többi szakemberrel. Utóbbi kettő előnyös, ha beszélnek egymással, hogy a szükséges kérdéseket, mint „szaki a szakival” meg tudják beszélni. A szerelés előtti napon mindenképp fel szokták venni a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden megfelelően elő van-e készítve a beszereléshez, és hogy sikerült-e elvégezni a burkolóval a korábbi padló felszedését, ha arra szükség van. Ha minden rendben van, akkor a megbeszélt időpontban érkezik a csapat a megbeszélt helyre az összes eszközzel és szerszámmal, amire csak szükség lehet. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egy ilyen projektben nincsenek plusz költségek, nem kell számítani semmi ilyesmire. Ami előre le lett beszélve, ami az árajánlatban benne volt, a konkrét padlófűtés ár, a munkadíj, az anyagköltség mind fix, és ehhez mindenki igyekszik tartani magát. Mivel hivatalos kivitelezési szerződés fog létrejönni a felek között, mindenről számlát kap a megrendelő, és teljesítési igazolás is készül, emellett pedig nem feledkeznek meg az ilyen esetekben kötelező mérési jegyzőkönyvek megírásáról sem, tehát a papírmunkáról is maximális mértékben gondoskodnak.
Az egy hónapig tartó munkálatok, és a konkrét két napot igénybe vevő szerelés, de úgy az egész borzasztóan jó hangulatban telt. A végeredmény csodálatos lett, a padlófűtés pedig kellemes melegséggel tölti be az összes helyiséget.


Ezután jöttem rá, hogy ezzel akarok foglalkozni; takarékos energiafelhasználású fűtési rendszerekkel, fotovoltatikus energiával, és minden olyasmivel, ami kényelmes, biztonságos, költséghatékony, és óvja a környezetet. Céget alapítottam, és mellette egy koncerttermes bárt üzemeltetek – a zenéről nem fogok lemondani sohasem! -, ami megújuló energiaforrásáról híres. Padlófűtéssel működik, amihez napelemek szolgáltatják az áramot – ezzel nullára csökkentve a költségeket.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.